Rodzaj: Imprezy
Autor: Patrycja Walczak
Plan imprezy XX Dary Ziemi 2013,27-29 wrzesień 2013: "Polana Biesiadna" na której pojawią się stoiska z produktami spożywczymi, stoiska z włoskimi specjałami, ognisko, miejsca do konsumpcji i odpoczynku. Oferta będzie jak zawsze bardzo różnorodna dla każdego podniebienia. W tym roku polecamy szczególnej uwadze potrawy i specjały kuchni włoskiej serwowane przez kucharzy znających tajemnice smaków włoskich potraw oraz znakomite wina i desery z różnych regionów Włoch. Odwiedzający Dary Ziemi będą mieli okazję zasmakować w specjałach przygotowanych przez kucharzy ze znakomitej Trattori Toscana w Sopocie i Ristorante Pomodoro w Gdańsku pod kierunkiem ich właścicieli: Anny Prokurat i Maurycego Chodorowskiego. Duży wybór smacznych makaronów i pesto z różnych regionów Włoch – serwowanych przez Trattorię „Pociąg do Makaronu” z Gdyni. Ciasta, ciasteczka i desery włoskie wraz ze znakomitej jakości kawą serować będą Trattoria Toscana, Ristorante Pomodoro oraz firma Consonni Bartelak . Do tego duży wybór win z różnych regionów Włoch wraz z fachowa pomocą włoskiego somoliera zaprezentuje firma Vinoarte. Dopełnieniem włoskiego klimatu będzie ekspozycja bardzo stylowych i eleganckich włoskich samochodów. Odwiedzających imprezę Firma Auto –Mobil, autoryzowany dealer marek Fiat ,Lancia czy Alfa Romeo, zaprasza do odkrycia wyjątkowego i niepowtarzalnego stylu Giulietty, która jest doskonałą syntezą sportowego charakteru, elegancji , funkcjonalności oraz wyrafinowania zarazem. Dla osób myślących nieszablonowo firma Firma Auto – Mobil przygotowała model Lanci Ypsilon. Do tego dodatkowo ciekawą propozycją będzie wyjątkowy, ekologiczny i prototypowy model Fiata AC/DC napędzany silnikiem elektrycznym. Gospodynie wiejskie z Kaszub i Kociewia jak zwykle przyjadą z tradycyjnymi własnymi wyrobami: chlebami, ciastami, nabiałem, smalcem oraz pierogami, czerniną, żurem, itd. Zgodnie z nadrzędnym celem imprezy, jakim jest promowanie polskich tradycji kulinarnych, starych receptur i tradycyjnych technik produkcji przede wszystkim w małych gospodarstwach ekologicznych, szczególnie miło nam będzie zarekomendować: przetwory owocowe z jagód, śliwek, żurawiny i borówek, konfitury i powidła z wielu owoców wyrabiane ręcznie przez małe wytwórnie z Mazowsza, Pomorza, Podkarpacia i Wielkopolski grzyby suszone, marynowane i świeże nalewki z owoców i ziół, eliksiry, syropy, lemoniady, soki, kwas chlebowy wytwarzane wg tradycyjnych przepisów oraz piwa w dużym wyborze duży wybór wędlin z małych masarni wytwarzanych w sposób tradycyjny (na soli kuchennej, wywarach z ziół), długo dojrzewające wędliny z Kaszub, Podkarpacia, Podlasia, Wielkopolski czy z Mazur wybór serów świeżych i długo dojrzewających z mleka krowiego, owczego i koziego, a także pleśniowych, wędzonych i z ziołami z małych rodzinnych serowni z wielu zakątków Polski warzywa, czosnek, fasola, śliwki wędzone, polskie owoce z gospodarstw ekologicznych oraz wybór bakalii bardzo dobra kawa, wybór herbat oraz win z całego świata regionalne piwo Amber jak zawsze świetnej jakości Wszystko dla prawdziwych smakoszy i znawców tradycji kulinarnych. "Polana Gastronomiczna" - na której zlokalizowana zostanie estrada, stoiska gastronomiczne, stoiska z piwem oraz przytulne miejsca do konsumpcji ciepłych dań oraz wysłuchania koncertów muzycznych. Oferta gastronomiczna będzie urozmaicona, dania mięsne z grilla, warzywa, wybór pieczywa, chleb ze smalcem a także dla miłośników naleśników – crepsy z różnym nadzieniem. źródło: daryziemi.com
Komentarze